フジワラ通信

フジワラ通信

当社が米ニュース雑誌「NEWSWEEK(国際版)」に掲載されました。

掲載日:2023/08/09
カテゴリ:メディア掲載
表紙+記事
当社が米ニュース雑誌「NEWSWEEK(国際版)」に掲載されました。

2023年7月28日(金)に発売されました米国雑誌「NEWSWEEK(国際版)」にて、
「At the forefront of innovation in the microorganism industry」(微生物インダストリーのイノベーション最前線で)というタイトルのもと、当社の記事が掲載されました。
現在農業のイノベーションを先導し、世界的な食糧問題の解決を目指す企業として、世界的に日本の技術力が改めて評価されています。当社も開発ビジョン2050(「微生物インダストリーの共創」)を掲げ、当社の誇る固体培養技術の応用で食糧問題の解決に繋げることに挑戦しており、世界に誇る技術力のある企業の一社として掲載されております。

<本文>
Fujiwara Techno-Art: At the forefront of innovation in the microorganism industry

As a pioneer in solid-state fermentation technology, Fujiwara is looking forward to global partnerships to unleash the latent potential of microorganisms.

“We want to foster a circular society for a sustainable, happier future.”

Kana Fujiwara, Vice President (left), Keiko Fujiwara, President (right), Fujiwara Techno-Art Co., Ltd.


A company that this year celebrates its 90th anniversary, Fujiwara Techno-Art is a world-class manufacturer of the fermentation machinery behind fermented food products such as soy sauce, miso, sake and shochu. Now, as it looks to the future, the Japanese firm is out to take its leading-edge technology into new fields.

Fujiwara’s equipment is crafted with a degree of expertise, and a commitment to quality, that sets it apart. “Compared to our competitors in Asia, our machines are more expensive – but our customers understand our value,” says President Keiko Fujiwara. “Our machines enable high productivity of consistently top-quality products, and we also provide careful follow-up services for a better long term use of our machines. In the long term, our customers will come to realize that our machines fulfill low-cost production.”

Key to the creation of fermented food products is the cultivation of microorganisms such as a fungus called koji mold. For this purpose, Fujiwara has developed state-of-the-art koji processing equipment that harnesses the company’s expertise in a procedure known as solid-state fermentation. In Japan, this machinery has accrued an 80% market share.

“Our solid-state fermentation technology evenly cultivates large-scale fungus around solid materials such as rice, wheat and soybean, and optimizes the function of microbes,” says Vice President Kana Fujiwara. “In mass production, highly advanced technologies are needed to control the environment to optimize microbes’ performance. It was previously thought impossible, but we have created technology that enables large-scale, automated solid-state fermentation.”

As part of the company’s ‘Vision 2050’, Fujiwara aims to significantly broaden the application of its solid-state fermentation technology. “In 2018, we set out a vision maintaining the firm’s focus on fermentation, but expanding its use to co-create a new ‘microorganism industry’ around the world,” says Keiko Fujiwara. “This is the name we have given to an industry that is widely spread across fields that maximize the potential of microbes and put it to highly valuable use.” Fujiwara not only plans to expand into further food products, but is also targeting growth into areas such as animal feed, energy and biomaterials.

The company’s vision also embraces the drive for a circular economy. “One of our main themes is to develop a sustainable food supply system,” Kana Fujiwara explains. “In the process of food production, there are tons of by-products that are wasted. But with our solid-state fermentation technology, we can transform these by-products into new materials, food, and feed ingredients that are highly functional and nutritious.”

As it looks to build a ‘microorganism industry’, Fujiwara is working to establish a domestic and international network of partnerships. “In contributing to a circular economy for a sustainable and happier future, we are also keen to collaborate with companies (around the world) that have high interest in global sustainability. To start with, we are working on raising awareness of our solid-state fermentation technology and expanding its applicable areas together with our partners.”

<和訳>
フジワラテクノアート:微生物インダストリーのイノベーション最前線で

フジワラテクノアートは固体培養技術のパイオニアとして、微生物の潜在的な可能性を引き出すためのグローバルパートナーシップに期待を寄せている。

「持続可能で幸せな未来のために、循環型社会を育みたい」


株式会社フジワラテクノアート 藤原加奈副社長(左)、藤原恵子社長(右)

今年で創業90周年を迎えるフジワラテクノアートは、醤油、味噌、清酒や焼酎といった醸造食品を支える、世界レベルの醸造機器メーカーだ。未来を見据えて同社は今まさに、その最先端技術を新たな分野へと展開しようとしている。

同社の装置を際立たせるのが、熟練の専門性と品質へのこだわりだ。「アジア圏の競合他社と比べて、当社の機器は高価かもしれません。しかし、私たちのお客様はその価値を理解してくださいます」と、藤原恵子社長。「当社の機器を使うことで、最高品質の製品を、安定的に生産性高く製造することができるのです。また、より長きにわたって当社の機器をお使いいただけるよう、きめ細かなアフターフォローも提供しています。私たちのお客様は、長期的に見ると当社の機器が生産コストの低減になることを実感されています」。

醸造食品の製造のカギをにぎるのが、麹菌など微生物の培養だ。そのためにフジワラテクノアートは、同社の固体培養技術の専門性を生かした最新式の製麹*装置を開発した。この装置はすでに、日本市場におけるシェア80%を獲得している。
*製麹=麹を生産すること。

「当社の固体培養技術では、米、小麦、大豆といった固体原料のまわりに大規模な菌類を培養できるうえ、微生物のはたらきを最適化します」と語るのは、藤原加奈副社長。「大量生産においては、微生物のはたらきを最適化するための環境をコントロールする高度な技術が求められます。以前は不可能と思われていましたが、私たちは、大規模かつ自動で固体培養ができる技術を生み出しました」。

「ビジョン2050」の一環として同社は、固体培養技術の適用範囲の大幅な拡大を目指している。「2018年、当社は醸造に重点をおきつつも、世界で新たな『微生物インダストリー』を共創するべく醸造の活用法を拡大するというビジョンを打ち出しました」と、恵子社長。「私たちは、微生物の潜在能力を最大化し、高度な利用価値を付与する幅広い産業分野を『微生物インダストリー』と名付けました」。同社は、さらなる食品分野への進出のみならず、飼料、エネルギー、バイオ素材といった領域での成長もねらう。

同社のビジョンには、循環型経済の推進も含まれている。「持続可能な食品供給システムの開発は、私たちのメインテーマのひとつです」と、加奈副社長。「食品製造過程では、大量の副産物が無駄になっています。しかし、当社の固体培養技術を使えば、それらの副産物を高機能かつ栄養価の高い新素材、食品、飼料の原料などに転換することができます」。

『微生物インダストリー』の確立を見据えながら、同社は国内外のパートナーとのネットワーク構築に取り組んでいる。「持続可能で幸せな未来に向けた循環型社会に貢献するとともに、地球規模のサステナビリティに高い関心を持たれている世界中の企業と協働したい。まずは、当社の固体培養技術の認知向上に注力し、共創パートナーとともにその適用領域を広げていきたいと考えています」。